Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

4 redenen om de natuur in te gaan

Je hebt een drukke week achter de rug en je hebt nog steeds een flinke to-do list over Je merkt dat je moe bent en je wil graag dat alles af is, dat lukt je onmogelijk en dat frustreert je.

Herken je dat? Dat is het perfecte moment om even de natuur in te duiken en na een lekker wandeling kom je met een leeg en opgeruimd hoofd, uitgerust en energieker thuis.

Nu zul je denken werkt dat echt? Hoe dan?

Het heeft alles te maken met je aandacht. Voor veel dingen heb je je volle aandacht nodig. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden of het voeren van een lastig gesprek met je kind of partner. Deze aandacht heb je nodig en die volle aandacht vult je prefrontale cortex. De prefrontale cortex is het deel van de hersenen waarmee we beslissingen nemen, onze impulsen beheersen, sociaal gedrag kunnen vertonen en het is actief bij werktaken.

Als je te weinig pauze neemt, tijd voor jezelf en de simpele dingen in het leven dan loopt je prefrontale cortex over. Net zoals een harde schijf van je computer gaat hij haperen en slaat hij soms helemaal vast. Je krijgt moeite met de taken die de prefrontale cortex normaal gesproken uitvoert. Het nemen van beslissingen gaat lastig, plannen lukt niet zo lekker en ook het beheersen van je impulsen kost je moeite. Je laat je hierdoor eerder verleiden tot het nemen van nog meer snacks of je reageert vanuit je emotie en verliest sneller je geduld.

Reden 1: De natuur heeft een rustgevend effect

Er zijn ook dingen waar je aandacht voor kan hebben die ogenschijnlijk vanzelf gaat. Je merkt dat het je geen moeite kost om aandacht te hebben, maar je raakt er ook niet snel door verveeld. De natuur is zoiets waar je zonder moeite aandacht voor opbrengt. Denk eens aan de prachtige kleuren van bladeren, het geluid van de vogels, de wind die door de bomen waait en de wolken die voorbij drijven. Deze dingen lokken je aandacht en je kan ervan genieten als je iets moois ziet of hoort. Uit onderzoek blijkt dat de symmetrie en herhaling die je in de natuur ziet, ook een rustgevend effect heeft op mensen terwijl het niet gaat vervelen. Zoals de symmetrische vorm van bladeren, de prachtige vleugels van een vlinder of het herhalende getjilp van de vogels.

Reden 2: Je kunt beter beslissingen nemen

De prefrontale cortex herstelt door alle dingen in de natuur die ik bij reden 1 heb omschreven en daarmee komt er weer ruimte vrij om na te denken. Je kunt weer helder denken en beter beslissingen nemen. Ook kun je dingen beter onthouden en heb je meer geduld. Mensen voelen zich na een bezoek in de natuur zelfstandiger en bovendien voelen we ons opgenomen in het grotere geheel. Hierdoor zijn mensen in staat om complexe beslissingen te nemen. Ook neemt de zelfdiscipline van mensen toe als ze in een groene omgeving zijn: ze doen sneller wat is afgesproken en beheersen beter hun impulsen.

Reden 3: Het is goed voor je fysieke gezondheid

Zodra we in een groene omgeving zijn verminderen de lichamelijke klachten van stress. Je hartslag en bloeddruk dalen en je spieren ontspannen. Het blijkt ook uit onderzoek dat meer groen in een stad betekent dat mensen zich gezonder voelen en minder vaak een huisarts bezoeken. En natuurlijk is het ook heerlijk om je vitamine D op pijl te houden en gezonde lucht in te ademen. Uit onderzoek blijkt ook dat de stoffen/geuren die bomen afgeven ons immuunsysteem bevorderen. Bovendien nodigt de natuur uit tot bewegen en dat draagt bij aan je fysieke gezondheid.

Waarom ik de natuur zo belangrijk vind

Reden 4: Het is goed voor je mentale gezondheid

De natuur zorgt ervoor dat je stress vermindert en dat de kans op ziektes verkleind wordt. Uit onderzoek blijkt dat angststoornissen, depressie, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen minder vaak voorkomen in groene omgevingen. Mensen hebben positievere stemmingen en minder last van agressieve gevoelens. Ook krijg je weer meer energie en kan je weer meer genieten van de dingen in je leven.

Het leuke aan deze 4 redenen om de natuur in te gaan vind ik dat ze gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Mijn intuïtieve gevoel riep al langer 'de natuur is goed voor je' en op dat gevoel mag ik ook vertrouwen. Toch vind ik het fijn dat dit gevoel nu ook door degelijk wetenschappelijk onderzoek wordt onderbouwt. Het is geen ‘spiritueel/zweverig gedoe’ het zijn feiten die getoetst zijn.

We hebben de natuur nodig!

Tot slot nog één tip: Wil je je meer verdiepen in wat de natuur voor ons betekent, lees dan De acht grote lessen van de natuur van Gary Ferguson. Ik vond dit een heerlijk en leerzaam boek.

Heb je vragen over deze blog schroom niet om contact met mij op te nemen via whatsapp (06 3954 7200) of door een mailtje te sturen naar nora@natuurkindcoaching.nl.

Neem contact op Ga naar blogoverzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.