Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Grenzen stellen

constant op de proefgesteld.

Grenzen stellen is voor mij een van de grootste uitdagingen in mijn leven, en volgens mij ben ik niet de enige. Van nature ben ik iemand die graag controle heeft en weet waar ik aan toe ben. Daardoor dacht ik ook dat ik goed was in grenzen stellen. Ik ben goed in structuur bieden, ik kan duidelijk zijn en ik ben ondertussen geoefend in het ombuigen van negatief naar positief.

Toch zijn er altijd kinderen die nog meer duidelijkheid nodig hebben, dat zijn de kinderen die graag de grens opzoeken. Ondanks dat je ze al een hele tijd kent en een goede band hebt opgebouwd, blijven ze kijken hoever ze kunnen gaan. Als ouder met opgroeiende kinderen zul je dat vast herkennen. Je kent je kind door en door, maar hij/zij wordt groter en veranderd. Er zullen vast momenten zijn dat je je kind niet begrijpt of kan bereiken en dat kan frustrerend zijn. Het blijft telkens weer zoeken naar balans.

Kinderen houden je een mooie spiegel voor. Ik dacht mijn grenzen te kennen, maar dat bleek toch tegen te vallen op het moment dat ik overspoeld werd door heftige gebeurtenissen in mijn leven. Ondertussen ging mijn werk op de buitenschoolse opvang gewoon door. Een van de kinderen voelde feilloos aan dat ik minder sterk was. Het kind speelde daarop in door de grens op te zoeken. Dit kind heeft een opvoeder nodig die stevig staat en dat stond ik op dat moment even niet.

Mijn manier van opvoeden is open en eerlijk naar kinderen toe. Er is bij mij niet één grens. Het hangt af van de situatie en samen met het kind kijk ik wat er mogelijk is. Zoals ik laatst in mijn Instagram post schreef over grenzen stellen:

“Wat mij betreft moeten kinderen alles kunnen uitproberen. Soms denk ik wel 'dat geeft zo'n rommel,' maar dat is geen reden om een kind ervan te weerhouden om iets uit te proberen. Ik kijk altijd naar:

  • is het veilig voor het kind zelf?
  • is het veilig voor de anderen mensen en/of dieren?
  • blijven alle belangrijke planten, spullen, etc. heel?

Als ik overal JA op kan antwoorden waarom zou ik dan nog nee zeggen? Mijn voorwaarde is wel dat het kind het ook weer zelf opruimt. Als dat keer op keer niet lukt is dat een reden om NEE te zeggen, want we moeten ook goed voor onszelf zorgen!

*kanttekening: Natuurlijk gaat er weleens wat kapot en krijgt een kind soms pijn tijdens het uitproberen. Maar jij kan wel inschatten of dat een te groot risico is, of dat het een klein, te overzien, risico is. Je kan ook benoemen aan je kind dat je een risico ziet, maar de keuze aan je kind laten.

Als conclusie voor mezelf kan ik stellen dat ik wat ik op Instagram schreef wil nastreven en daarbij beter wil opletten dat ik niet over mijn eigen grenzen heen gaat. En dat is het moeilijkste van allemaal je eigen grenzen aanvoelen. Op tijd rust nemen, ‘nee’ durven zeggen en eerlijk zijn naar jezelf, dat zijn dingen die te maken hebben met je eigen grenzen aanvoelen.

Merk je dat je grenzen stellen lastig vindt? Merk je dat je blijft malen over problemen en niet tot rust kunt komen? Heb je geen tijd voor jezelf en wil je daar verandering in brengen?
In mijn nieuwe pilottraject leer ik jou in zes weken hoe je naar een leven gaat waarin je meer rust ervaart en emotioneel beter in balans bent, zonder dat je het gevoel hebt te kort te schieten.

Ik wil dat!

Heb je vragen over deze blog schroom niet om contact met mij op te nemen via whatsapp (06 3954 7200) of door een mailtje te sturen naar nora@natuurkindcoaching.nl.

Neem contact op Ga naar blogoverzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.