Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Mediagebruik en herinneringsvermogen

Mediagebruik heeft grote invloed op ons leven. Het hoort bij deze tijd en het is belangrijk dat we ons bewust zijn hoe we ermee omgaan en hoe we willen dat onze kinderen ermee omgaan. Een van de belangrijkste aspecten waar het invloed op heeft is het herinneringsvermogen.

Ik vind het belangrijk dat jij je bewust bent welk effect het gebruiken van de smartphone en tablet heeft op de herinnering van je kinderen en jezelf. Daarom vertel ik hier in deze blog meer over. 

Vroeger had ik een geweldige geschiedenisleraar op school, Johan. Hij kon geweldig verhalen vertellen en stond daarbij druk gebarend voor de klas. Ik weet nog dat hij als kikker voor ons sprong of letterlijk het lokaal uit ging de deur dicht deed om vervolgens als een Amerikaanse president binnen te komen en zijn verhaal verder te vertellen. Dat zijn herinneringen waarbij beelden zitten en gevoel, dat zit in mijn lichaam.
Om iets te herinneren is het belangrijk dat je dit niet alleen opslaat met je hoofd, maar er ook iets mee doet met je hart en handen. 

Door informatie tegen te komen op internet sla ik de informatie die ik ben tegen gekomen niet/nauwelijks op. Ik klik op een interessant artikel, lees er vluchtig door heen en ga verder met swippen. Achteraf heb ik hiervan (bijna) niets opgeslagen.
Vind ik het een interessant artikel dan doe ik er wat mee. Ik deel het met mensen om mij heen, schrijf het op, teken of voer het uit. Ik maak het mij eigen met mijn hele lichaam en de herinnering aan de informatie zal bestaan uit deze handelingen van het mij eigen maken en niet/zelden uit het moment dat ik het tegen kwam op het internet.

Sterk je herinnering

Mediapedagoog Andreas Neiser biedt oefeningen aan die je helpen om het vermogen tot herinneren te sterken

.Hij raadt aan om dagelijks een ontmoeting van iemand voor de geest te halen. Probeer terug te halen hoe iemand eruitzag, hoe hij keek, hoe de omgeving eruitzag of wat er in de omgeving gebeurde. Als je begint met oefenen zul je je weinig details herinneren. Deze gaten mag je opvullen met eigen bedachte details om je verbeeldingsvermogen te sterken. Blijf dit enige tijd oefenen. Je zult merken dat je de tweede dag al meer details kunt herinneren.

Samengevat je lichaam maakt herinneringen door een combinatie van het hoofd, hart en de handen. Moderne media focussen alleen op het hoofd. 

Mijn advies: gebruik de smartphone, tablet en andere elektronica als hulpmiddel voor jezelf. Het helpt je om dingen om te zoeken, zoals boeken ons ook helpen. Het helpt je om dingen te onthouden, zoals we ook de papieren agenda en to-do lijstjes kunnen gebruiken. En het helpt je om in contact te staan met anderen, maar besef je tijdens echt contact, echt samenzijn, worden herinneringen gevormd!

Merk je dat jij en je kind(eren) het lastig vinden om om te gaan met de moderne media? En zou je hier voor jezelf en je gezin meer duidelijkheid in willen? 

Ik kan je hierbij ondersteunen door samen te gaan wandelen met jou (en je kind) en te ontdekken welke manier bij jou en je gezin past.

Mediablij opvoeden Afspraak maken

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.