Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Mediagebruik en wilskracht

Ik wil het dus ik kan het, dat is wat de afbeelding hiernaast mij laat zien. Door het te doen ontdekt een kind wat hij wel en niet kan en zal hij oefenen om het dan toch te kunnen. 

Bij smartphone gebruik is doorzettingsvermogen veel minder nodig. Door te swippen en te klikken komt een kind al een heel eind. Er lijkt weinig wilskracht nodig te zijn. 

Door eindeloos te blijven zitten achter het scherm: spelletjes spelen, Instagram door swippen, nieuwtjes lezen, appen en nog een keer Instagram door swippen terwijl je alles al hebt gezien, voelt een kind zich lusteloos. Zoals ik eerder al noemde in mijn blog Mediagebruik en concentratievermogen, zit ik weleens op de bank tv aan, telefoon in mijn hand en ervaar ik aan het eind van de avond een leeg gevoel in mijzelf. Mijn hoofd zit vol, maar ik heb niks bereikt. Mijn wilskracht is dan ver te zoeken omdat het zo gemakkelijk is om te swippen en door te klikken. Je hoeft nergens moeite voor te doen en daar oefent en ontwikkelt niemand zijn wilskracht mee.

Om je wilskracht te oefenen zul je moeten doorzetten, ondanks tegenslagen. Doorzetten is wat je doet in het leven om daar te komen waar je wil zijn en als je daar bent heb je wel weer nieuwe doelen dat je wil bereiken. Dat is waar ik, en ik denk velen met mij, energie van krijg. Ik heb wilskracht nodig om dit te bereiken en die verlies ik door achter een scherm te blijven hangen. Dat volle hoofd en lege gevoel wat ik aan het eind van de avond tv kijken en smartphone swippen heb helpt daar niet aan mee.

Toch hebben we ook veel aan de moderne media, dus is het belangrijk dat we balans vinden en leren waar onze grenzen liggen. 

Versterk je wilskracht

Andreas Neiser, mediapedagoog, raadt aan om elke dag een nutteloze handeling te doen, zoals het los maken van je veters en daarna weer vast maken. Deze oefening sterkt je wil omdat je doet wat je je hebt voorgenomen. Dit principe kun je ook goed toepassen op mediagebruik. Bedenk van tevoren wat je gaat doen op je telefoon voordat je hem pakt. Daarna kun je opschrijven wat je wilde doen op je telefoon, hoe lang je op je telefoon hebt gezeten en wat je hebt gedaan. Houd dit twee weken vol. Dit is een mooie wilsoefening en kan je helpen om jezelf en je kinderen bewuster te maken van het mediagebruik.

Merk je dat jij en je kind(eren) het lastig vinden om om te gaan met de moderne media? En zou je hier voor jezelf en je gezin meer duidelijkheid in willen? Heb jij de wilskracht om hiermee aan de slag te gaan?

Ik kan je hierbij ondersteunen. Samen gaan we wandelen en ontdekken welke manier bij jou en je gezin past.

Stuur een mail Afspraak maken

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.