Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Naar buiten in de winter

Het is deze week heerlijk winterweer. Het is koud, de zon schijnt en de lucht is kraakhelder. Toch blijven mensen door de kou binnen. In deze blog deel ik waarom je wel naar buiten zou moeten gaan.

Buiten zijn draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Ze gebruiken al hun zintuigen. Ze luisteren naar de knisperende bladeren onder hun voeten, ze kijken naar wat koning winter ons heeft gebracht en ze voelen hun lichaam:

  • De kou langs het gezicht;
  • de warmte van het lichaam onder de warme kleren;
  • de voeten die hen voortbewegen.

Volwassenen en kinderen voelen na een wandeling hun lichaam beter. Er komt meer evenwicht tussen hoofd en lichaam.

Buiten is goed voor je!

Het is belangrijk dat je hoofd en je lichaam (het denken en voelen) in evenwicht zijn. Zit je teveel in je hoofd dan zorgt dat ervoor dat je niet goed voor je lichaam kan zorgen. Je voelt je lichaam niet en daardoor heb je niet door wat je lichaam nodig heeft. Mensen rennen zichzelf voorbij als ze niet goed naar hun lichaam luisteren en komen daar achteraf achter. Neem de tijd om je af te vragen hoe voel ik mij eigenlijk? Hoe voelt mijn lichaam? Én ga naar buiten. Wandelen is een goede manier om weer in je lichaam te komen.

In de winter gaan we liever binnen zitten, daar is het lekker warm.
Toch raad ik je aan:

Ga naar buiten!

Doe daarbij de juiste kleren aan en besef je dat een kind het sneller koud kan hebben dan een volwassenen. Dus haal die thermokleding, warme jas, handschoenen, sjaals, dikke sokken en mutsen uit de kast en trek erop uit. Voor kinderen is het ook heerlijk om een skipak of skibroek aan te hebben. Ze blijven dan ook warm als ze even op de grond gaan zitten om iets te bekijken.

Ga het bos in en kijk wat koning winter ons heeft gebracht. Er ligt een laagje rijp over alles heen. De natuur glinstert en schittert en als je dichtbij kijkt zie je dat de rijp uit hele kleine ijskristalletjes bestaat.

Natuurkind gaat in de schoolvakanties ook het bos in, ga je mee? Klik hier voor meer informatie.

Blogoverzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.