Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Paastips

en achtergrond informatie

Nog een paar dagen en dan is het Pasen. Een vreugdevol feest waarmee de lente wordt gevierd. Ik geniet altijd met volle teugen van dit feest. Eieren schilderen en verstoppen en dan samen zoeken.

Hoe oud ik ook ben, ik blijf hiervan genieten!

Voordat het christendom het lentefeest een andere naam gaf heette het feest Ostara. Ostara was in de Keltische cultuur de godin van de lente. In Engeland heet het feest nog Easter, daar hoor je de oude naam nog in terug komen. Het was een feest om te vieren dat het vruchtbare seizoen was aangebroken en dat het licht de duisternis heeft overwonnen.

Het paasvuur is ook een traditie die bij het feest hoort. Het zou geluk brengen als je over het vuur springt. Het vuur hoort bij veel feesten in de Keltische cultuur.

Waarom horen de haas en eieren bij Pasen?

De paashaas hoort bij dit feest omdat hij in veel culturen het symbool van vruchtbaarheid is. Eieren zijn het symbool van nieuw leven. Eigenlijk was de haas vroeger een kip. De kip van Ostara (de godin van de lente). Deze kip verstopte constant haar eieren. Ostara was hier ontevreden over en heeft haar daarom veranderd in een haas. De haas kon de eieren weer zoeken. Van dit verhaal komt dan ook de speurtocht naar de eieren.

Eieren versieren

Er zijn talloze manieren om eieren te versieren. Het ei schilderen met een kwastje is wel de bekendste. Ik wil een natuurlijke manier met jullie delen.

Er zijn twee manieren om eieren met natuurlijke ingrediënten te verven. Tijdens of na het koken van de ingrediënten. Tijdens het koken krijg je een vlekkerig effect en na het koken krijg je een egaler effect. In beide gevallen kook je eerst 30 minuten tot een uur ruim een liter water met 3 eetlepels azijn en het ingrediënten voor de juiste kleur. Roer af en toe door. Daarna kan je ervoor kiezen om de eieren in het verfwater te koken. Of je kiest er voor om de eieren in het koude verfwater te leggen tot ze de juiste kleur hebben. Soms is dit al na 5 minuten, maar soms kan het ook een hele nacht duren. Spoel de eieren na het verven af met water, zodat er geen blauwe uitslag op komt.

Wil je er een patroon op maken zoals een bloem of een blaadje, dat kan. Je hebt een pantykousje nodig en een bloem of blaadje. Leg de bloem op het ei en bind het pantykousje strak om het ei. Vervolgens kan je hem gaan verven. Na het verven haal je het pantykousje en de bloem er af.

Het kost je wat tijd, maar dan heb je ook mooie, natuurlijk geverfde eieren. Heb je geen tijd voor dit hele proces dan kan je de eieren ook verven met de natuurlijke verf van Oekonorm.

Ik wens jullie een fijne Pasen!

Blog overzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van mediaopvoeding en opvoeden met de natuur. Er worden regelmatig nieuwe blogs online gezet die ook op Facebook, LinkedIn en Instagram geplaatst worden.

Eens per maand (met ingang van september 2019) stuur ik een nieuwsbrief met daarin de nieuwste blogs en exclusieve informatie voor nieuwsbrief abbonees.

Aangesloten bij

Contact

Natuurkind
nora@natuurkindcoaching.nl
06 - 395 47 200

Westrak 52, 
Harderwijk, Nederland

KvK: 72650877
BTW: NL002263135B15

Privacy statement
Algemene voorwaarden

© Natuurkind 2018