Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Schermtijd geen toegevoegde waarde

aan de ontwikkeling van jouw baby

Wist je dat baby’s gemiddeld een uur per dag achter een scherm zitten. Terwijl de WHO (World Health Organisation) adviseert om geen schermtijd aan te bieden. Ik begrijp het wel. Het is een makkelijke manier om je kind even bezig te houden als je moet koken of even wilt douchen. Nu ben je vast nieuwsgierig waar het advies van de WHO op gestoeld is.

Het draagt niet bij

Bij jonge kinderen ontwikkelen het lichaam en de hersenen zich in een razend tempo. Een scherm zorgt ervoor dat de ontwikkeling minder snel verloopt is de conclusie van de WHO. Schermtijd heeft geen toegevoegde waarde omdat een kind nog niet of nauwelijks begrijpt wat er gebeurt op het scherm. Voor een baby is het belangrijker dat het lekker rond kan kruipen. Door te voelen, proeven, kijken en luisteren ontdekt een jong kind de wereld.

Als jij je baby(onder de 9 maanden) een boekje voorleest zal het nauwelijks reageren op het verhaal en de plaatjes. Je merkt dat je kind snel afgeleid is en liever met het boekje speelt. Toch vinden sommige baby’s het heerlijk om voorgelezen te worden en dat is ook goed voor hun ontwikkeling. Ze luisteren naar het stemgeluid en de klanken. Dit heeft een positief effect op hun taalontwikkeling en het kan ook rust brengen.

Waarom is mijn kind er op gefocust?

Het zit in de natuur van mensen om ons te richten op bewegende beelden. Dat is nodig in ons dagelijks leven, anders hebben we veel meer verkeersongevallen. Jonge kinderen kunnen nog geen onderscheid maken in welk bewegend beeld belangrijk is.
Daarnaast zit het ook in de natuur van mens en dier om zich aan te passen aan de omgeving waarin ze opgroeien. Dit betekent dat jonge kinderen de dingen die ze veel zien in het dagelijks leven graag willen leren. Je kind wil bijvoorbeeld graag ‘doen-als-of’-koken en meehelpen in de keuken. Veel kinderen zien ook schermen om zich heen. Volwassenen tikken erop, scrollen, swippen en bellen. Je kind wil dat ook graag leren en daarom pakt het graag je telefoon van tafel om mee te spelen.

Op welke leeftijd bied ik mijn kind schermtijd aan?

De WHO raadt aan om rond de 1,5 à 2 jaar te starten met maximaal één uur schermtijd. Als je een boekje voorleest aan je kind zul je merken dat het gaat reageren. Je kind heeft genoeg taalbegrip om het verhaal te begrijpen en kan de plaatjes aanwijzen. Ook kan je kind het verhaal goed volgen omdat het zich langer kan concentreren. Nu is de tijd rijp om een eerste filmpje aan te bieden.

Het is belangrijk dat het filmpje past bij de leeftijd van je kind. Het kijken van filmpjes die niet passen bij de leeftijd heeft geen positieve invloed op de ontwikkeling van je kind. Hier zal ik binnenkort meer over schrijven.

Heb je vragen over deze blog schroom niet om contact met mij op te nemen via whatsapp (06 3954 7200) of door een mailtje te sturen naar nora@natuurkindcoaching.nl.

Neem contact op Ga naar blogoverzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.