Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Sinterklaas is weer in het land

Je hebt het al aan je kind gemerkt: sinds een aantal dagen is er een bepaalde onrust bij je kind. Sinterklaas is weer in het land, dat is super leuk en super spannend! Je kind heeft misschien meer moeite om te luisteren, het is sneller moe en soms is iets ineens teveel. Hoe ga je daar mee om?

Ruimte en rust bieden

Het is belangrijk om je te beseffen wat deze spanning met je kind doet. Wat verandert er in het gedrag van het kind? Misschien is het sneller moe, gaat hij over grenzen heen of zie je dat je kind sneller overprikkeld reageert. Wat het ook is, het is belangrijk dat er in de dagelijkse gang van zaken weinig veranderd. Als de veilige basis (thuis) voorspelbaar blijft scheelt dat al een stuk.

Veel kinderen zullen meer tijd nodig hebben om hun prikkels te verwerken. Geef ze die tijd door:

  • genoeg te slapen, het kan helpen om voor het slapen de dag door te nemen met je kind;
  • rust momentjes in te bouwen, zoals even alleen spelen;
  • buiten te spelen, in de natuur spelen zorgt voor rust en ruimte om de prikkels te verwerken.

 Jij weet het beste wat jouw kind nodig heeft om de prikkels te verwerken!

Er zijn ook overal activiteiten in het thema van de Sint. Op school, op de BSO, op de (sport)vereniging en thuis. Als ouder kan je er rekening mee houden dat je kind al veel activiteiten in het thema mee krijgt. Het is op veel plekken mogelijk om extra activiteiten na schooltijd of in het weekend te doen. Vraag jezelf af of dit nodig is en of dit voor je kind niet teveel wordt.

Blijf zelf de opvoeder van je kind


Veel kinderen hebben angst voor Sinterklaas en zijn Pieten om geen of minder cadeaus te krijgen en/of om mee naar Spanje te moeten. Ik raad je aan om deze angst niet te gebruiken in de opvoeding van je kinderen. Blijf zelf de opvoeder van je kind. In deze tijd heeft je kind duidelijkheid nodig, iemand die de leiding neemt, dat is niet Sinterklaas. Leid je kind met warmte, rust en liefde door dit mooie feest heen.

Duidelijkheid bieden doe je door:

  • op te voeden zoals je altijd doet;
  • je kind te vertellen wanneer het weer het schoentje mag zetten en hierin consequent te zijn;
  • voor jonge kinderen een afkruiskalender op te hangen met daarop hoe lang het nog duurt voor de Sint komt en wanneer ze schoentje mogen zetten.

Gevoelige kinderen

Sommige kinderen zijn gevoeliger voor spanning dan andere kinderen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je kind weer in hun broek gaat plassen. Laat je kind blijken dat je begrijpt dat het allemaal heel spannend is. Door je kind druk op te leggen om niet in zijn broek te plassen stijgt de spanning juist, dus laat het los. Meestal lost het probleem zich vanzelf weer op als de Sint naar Spanje is.

Voor sommige kinderen is de Sint te spannend. Laat je kind rustig wennen aan het verhaal op een veilige afstand. Gebruik hiervoor een mooi prentenboek om thuis te lezen en als je naar de intocht gaat hou je kind dan dichtbij je, bijvoorbeeld in de draagzak of op je arm. Het helpt ook om niet helemaal vooraan te gaan staan. Vaak is het te spannend als de pieten of de Sint dichtbij komen. Het komt erop neer:

Luister naar je kind en vertrouw op je eigen gevoel!

Blog overzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.