Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Spelen is natuur

Kinderen spelen elk moment van de dag. Door spelen ontwikkelen kinderen zich. We vinden het allemaal belangrijk dat onze kinderen zich ontwikkelen tot autonome en gelukkige kinderen. Daarom vertel ik in deze blog wat de rol van spel daarbij is.

Met spelen oefenen kinderen…

Kinderen beseffen niet dat ze met al het spel wat ze doen aan het oefenen zijn om groot te worden. Het is bijzonder om te zien dat kinderen tijdens het spelen dingen doen die ze goed willen kunnen zoals lopen, zingen en zorgen voor elkaar. Met spelen oefenen kinderen hun motoriek, ruimtelijk inzicht, creativiteit, sociale interactie, oplossingsgericht denken en nog véél meer. Kinderen zijn intrinsiek gemotiveerd: ze willen het en daarom doen ze het. Ze vinden spelen gewoon leuk. Ieder mens leert veel meer van dingen die hij zelf wil weten en kunnen, dan van dingen die hij moet weten en kunnen van anderen. Kinderen zoeken tijdens het spelen de grens op om te leren wat ze willen leren. Ze leren bijvoorbeeld lopen door vallen en opstaan.

Ik zag eens een meisje die ging naar een speeltoestel. Ze wilde erop klimmen om er vervolgens weer af te springen. Eenmaal boven was het toch wel erg hoog. Ze durfde er niet af te springen, maar ze wilde het zo graag. Ze was heel verdrietig om het feit dat ze het zo graag wilde, maar nog niet durfde.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie is heel belangrijk bij het leerproces. Als een kind er klaar voor is zal het kind die ontwikkelingsstap echt zelf gaan nemen. Opvoeders kunnen het kind de juiste uitdaging bieden zodat het kind de stap kan gaan zetten. Ik vind het belangrijk dat het kind zelf kan bepalen wanneer het die stap gaat nemen. Als het kind er klaar voor is gaat het wel zijn best doen om te leren lezen of zelfstandig naar de supermarkt te fietsen. Een kind voelt heel goed aan of het er fysiek en mentaal klaar voor is. Als het kind nog voldoende uitdaging vindt in andere dingen dan zal het nog niet de volgende stap nemen. Er komt een moment dat het kind zelf een boek wil lezen, dan is het intrinsiek gemotiveerd om die te leren lezen. Geef je kind de tijd. Laat het kind zijn natuurlijke ontwikkelingsproces volgen. Als de omgeving uitdagend genoeg is, zal het die stap vanzelf zetten.

Op school zijn er dingen die je moet doen. Je moet het werkje maken en afmaken. Het is goed dat kinderen leren om dingen af te maken waar ze aan begonnen zijn. Helaas met het ‘moeten doen’ van iets wordt de intrinsieke motivatie de kop ingedrukt en wordt het extrinsieke motivatie. Kinderen zijn dan gemotiveerd om het te doen omdat het moet. Natuurlijk zijn er dingen in het leven die nou eenmaal moeten gebeuren, maar bij veel scholieren is de intrinsieke motivatie om dingen te leren verdwenen. Ik vind dat zonde, want je leert zoveel meer als je het zelf wilt weten en kunnen.

Hoe sluit Natuurkind daarop aan?

Ik sluit aan op het kind door te kijken wat zijn belevingswereld is. Wat vindt het kind leuk om te doen? Wat wil het kind leren? Door mij aan te passen op de wereld van het kind wil ik het helpen om vanuit intrinsieke motivatie te leren. Het is (bijna) altijd zo dat als de ouder/opvoeder een probleem heeft gesignaleerd dat het kind dit probleem herkent. Samen zetten we het probleem om naar vaardigheden die het kind wil leren. We kijken hoe het kind denkt die vaardigheid het beste te kunnen oefenen. Ik vind het belangrijk dat dit op een speelse manier gebeurt, want spelend leren is het fijnste wat er is. Er is plezier, je doet iets wat je leuk vindt en je komt verder!

Ben je benieuwd hoe ik jou en je kind kan helpen, wil je weten welke mogelijkheden er zijn, neem dan contact met mij op!

Blog overzicht

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van mediaopvoeding en opvoeden met de natuur. Er worden regelmatig nieuwe blogs online gezet die ook op Facebook, LinkedIn en Instagram geplaatst worden.

Eens per maand (met ingang van september 2019) stuur ik een nieuwsbrief met daarin de nieuwste blogs en exclusieve informatie voor nieuwsbrief abbonees.