Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Stilte en rust met de feestdagen

v

De dagen tussen kerst en 4 januari zijn er om af te ronden en tot rust te komen. Start geen nieuwe activiteiten, maar geniet met elkaar van de warmte, liefde en lekker eten. Het is in de natuur een periode van diepe rust en wij zijn onderdeel van de natuur. Die rust en het naar binnen keren in jezelf kan moeilijk zijn voor kinderen en volwassenen. Ik denk dat dat ook de reden is dat er door veel mensen zo uitbundig feest gevierd wordt met kerst en oud en nieuw, dan hoeven we niet de stilte te ervaren die bij deze tijd hoort.

In deze tijd ben je veel samen met de mensen waar je echt om geeft. Je gezin en misschien nog een paar vrienden en familieleden die dicht bij jullie staan. Als je zo samen bent is het belangrijk dat ieder de ruimte krijgt om te doen waar hij/zij aan toe is. Jaap Voigt raad aan om af te zien van het inplannen van leuke dingen, klusjes en uitjes. Achteraf hebben we er meestal spijt van. Daarom wil ik een aantal dingen meegeven die je kunnen helpen om met je gezin tot rust te komen.

Zorg voor gezond, warm en voedend eten en drinken. Ik denk dat je je wel kunt voorstellen hoe fijn het is als hier nog eens extra aandacht voor is in deze tijd. Samen koken en bakken is voor sommige kinderen heerlijk.

Tot rust komen lukt ook goed door voor te lezen of een luisterboek op te zetten. Zoek verhalen die passen bij de winter. Een paar verhalen waar ik onwijs van geniet zijn:
- de trol die mens wilde zijn
- de twaalf maanden, past goed rond oud en nieuw. Dit verhaal staat in het boek Leven met het jaar van Kutik, maar is ook in verschillende vormen te vinden op internet.
- de reis van Niels Holgersson
- Kijk Madieke het sneeuwt!

Naar buiten gaan is heel waardevol in de winter, omdat er weinig licht is kunnen we ons wat somber gaan voelen. Als je naar buiten gaat kan dit opbeurend werken, vooral als de zon schijnt. Ga samen het bos in, maak een fijne wandeling en ga op zoek naar sporen van dieren of kabouters (kinderen kunnen ze met hun fantasie altijd vinden).

Samen terugblikken op het jaar is leuk om te doen. Dit kan voor kinderen best lastig zijn. Als je vraagt hoe het op school was, is het al een uitdaging om te bedenken wat ze hebben gedaan. Daarom is belangrijk dat je vragen stelt die je afgestemd op je kind. Vragen die je kunt stellen zijn:

  • Wat hebben we in de lente gedaan?
  • Wanneer hebben we voor het eerst buiten gezwommen?
  • Welke wandeling hebben we in de herfst gemaakt?
  • Aan welk feest heb je nog de beste herinneringen?

Tot slot ’s avonds op de bank een fijne film kijken is natuurlijk ook heerlijk. De sneeuwman vind ik een mooie film voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Ik wens je nog hele fijne dagen vol met warmte en rust!

We zien elkaar weer in 2020 met allemaal nieuwe ideeën, zoals de Bosmiddag.

Klik hier voor informatie over de bosmiddag

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.