Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Tips voor mediagebruik

Je kinderen leren omgaan met moderne media (tablet, tv, telefoon, etc.) is een hele klus. En dat komt doordat deze media voor je kind erg aantrekkelijk zijn en omdat jij zelf nog aan het leren bent hoe je ermee om wilt gaan. Het is een nieuwe vaardigheid (mediawijsheid) die jij als kind niet hebt geleerd van je ouders en nu moet je het wel aan je kinderen leren. En dat is best lastig! Daarom geef ik in dit artikel 10 tips weg hoe om te gaan met moderne media.

1. Dr. Noor Landsmeer raadt aan: ‘onder 2 jaar geen beeldschermen en voor oudere kinderen maximaal twee uur per dag en een uur voor het slapen gaan het beeldscherm uit.’

2. Stel duidelijke regels op over beeldscherm gebruik en bespreek dit met je kinderen.

3. Pas op dat je geen politieagent wordt tijdens het naleven van de regels. Uit onderzoek blijkt dat een warme, ondersteunende opvoedstijl, waarin het kind de kans krijgt om zelf ideeën en oplossingen aan te dragen, het effectiefst is.

4. Laat je kind net zoveel buiten spelen op een dag, als dat het achter een scherm zit. Aangeraden wordt minimaal twee uur per dag buiten te zijn. Dit is goed voor de ontwikkeling op allerlei vlakken: voor de ogen, de botten, spieren, op sociaal vlak, empathisch vermogen, motorische ontwikkeling en nog veel meer.

5. Het wordt ten zeerste afgeraden de smartphone op de slaapkamer te hebben, ook niet met blue light filter. Er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze filter effectief is en daarnaast ontstaan slaapproblemen ook door de vele prikkels die je kind vlak voor het slapen gaan nog in zich opneemt.

6. Leer je kind rechtop te zitten tijdens het gebruik van zijn telefoon of tablet. De houding van je kind heeft effect op de groei van het lichaam, maar ook om de psychische gesteldheid. Als je onderuit gezakt met je hoofd omlaag zit ziet je geest dit en vertaalt dit naar neerslachtige en vermoeide gevoelens.

7. Laat je kind af en toe niets doen, zonder telefoon. Dit vergroot het creatieve en oplossingsgerichte vermogen van je kind.

8. Stimuleer activiteiten zoals tekenen, kleien, dansen, zingen, een muziekinstrument bespelen en toneelspelen. Deze activiteiten zijn onder andere heel goed voor de hersenen. Bij jonge kinderen zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. Elke dag worden er nieuwe verbindingen gelegd in de hersenen. Dit gebeurt doordat jonge kinderen activiteiten doen die ze vervolgens vaak herhalen tot dat ze het écht kunnen. Op dat moment zijn de hersenen druk bezig om een nieuwe verbinding te maken, die wordt door herhaling verbeterd tot dat hij af is. Als die verbinding klaar is heeft het kind de vaardigheid onder de knie. Gebeurt dit te weinig dan lopen kinderen een achterstand op en een achterstand op jonge leeftijd kan nog lang zichtbaar blijven.

9. Verdiep je als ouder in waar je kind mee bezig is op zijn smartphone, tablet, de tv of de gameconsole. Als je kind buiten speelt check je toch ook af en toe hoe het gaat en als hij met een onguur type staat te praten neem je toch ook even een kijkje. In de virtuele wereld is dat ook van belang. Dit kan je doen door er af en toe bij te gaan zitten, het spel zelf eens (mee) te spelen of op YouTube een filmpje met uitleg op te zoeken. Cinekid heeft op hun website het AppLab geïntroduceerd. Hier kan je apps vinden die Cinekid aanraadt. Met daarbij een korte uitleg over de app én voor welke leeftijd de app geschikt is.  Ook Kind & Media heeft een uitgebreide mediatheek met daarin per mediaplatform een lijst van apps, boeken, tv programma’s, games, etc.

Tot slot

...raad ik je aan om dit artikel van de Volkskrant te lezen. Hier wordt uitgebreid ingegaan op de effecten van schermen op kinderen.

Vind je het lastig om deze adviezen toe te passen? Of balans te vinden in het gebruik van moderne media in je gezin? Ik kan je hierbij ondersteunen. We gaan samen op pad en op zoek naar jouw eigen manier om dit vorm te geven in je gezin. 

Afspraak maken

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.