Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Van probleem naar oplossing in 10 stappen

Deel 1

Loop je als ouder aan tegen een probleem met je kind en wil je dat dat probleem wordt opgelost? Alleen ziet je kind de noodzaak niet? Of weet je niet hoe je het kunt oplossen?

Met dit stappenplan kan je op speelse wijze het probleem omzetten naar een vaardigheid die je kind kan aanleren.

Stap 1 Wat wil je leren?

Er is een probleem en dat wil je graag anders zien. Door te zeggen wat je kind niet moet doen, weet hij niet wat hij wel moet doen. Daarom ga je samen kijken wat je kind kan leren om het probleem op te lossen. Welke vaardigheid wil je kind onder de knie krijgen? 

Voorbeeld:
Als een kind ’s nachts in zijn bed plast is de vaardigheid die het moet leren niet dat het moet ophouden met in bed plassen, maar dat het ’s nachts wakker moet worden om naar de wc te gaan of tot de volgende ochtend moet wachten.

Het is belangrijk om te kijken wat het kind wel mag doen. Tijdens het bedenken van de vaardigheid kan je er opletten dat de woorden niet en minder, en synoniemen daarvan, niet in de beschrijving voorkomen.

Stap 2 Voordelen

Samen kijken naar wat de voordelen zijn helpt je kind om gemotiveerd te raken en blijven om de vaardigheid te willen leren. Kinderen kunnen vaak al een aantal voordelen noemen en daar kan je als volwassenen, samen met je kind, nog meer aan toevoegen. Ziet je kind geen voordelen, dan kan jij natuurlijk helpen zoals bij dit meisje van acht die nog met het licht aan sliep.

Zij kon zelf geen voordelen bedenken, maar samen met haar moeder kon ze er toch wel een paar bedenken: Als je met het licht uit kan slapen kan je vaker vriendinnen uitnodigen om te logeren, je ouders hoeven het licht niet meer uit te doen voor ze naar bed gaan en de elektriciteitsrekening gaat omlaag. Zo hadden zij samen een tijdje gepraat over de voordelen en sindsdien slaapt deze meid met het licht uit.

Samen kijken naar de voordelen kan een sterke motivatie geven om de vaardigheid te willen leren.

Stap 3 Een naam bedenken

Om het kind de vaardigheid nog meer eigen te laten maken kan het helpen om een naam te verzinnen voor de vaardigheid. Dit kan ook helpen om niet telkens alles te hoeven benoemen, door alleen de naam te zeggen weet het kind weer waar het over gaat. Het is een soort geheugensteuntje. 

Stap 4 Een totemfiguur kiezen

Laat je kind een dier, held of iets anders dat bij de vaardigheid past kiezen als totemfiguur. Deze totemfiguur kan je kind er aan herinneren dat het moet oefenen, meer vertrouwen geven dat het gaat lukken, kracht geven om te blijven oefenen, troosten en steunen wanneer het tijdelijk de vaardigheid kwijt is, laten terugdenken aan een periode waarin het wel lukte en het gevoel geven competent te zijn wanneer het de vaardigheid uitvoert.

Stap 5 Supporters

Bij deze stap laat je je kind supporters kiezen. Supporters kunnen net als bij sporters het kind aanmoedigen en ondersteunen bij zijn inspanningen.

  • Ze kunnen het kind stimuleren door te zeggen dat het een goede beslissing is geweest om de vaardigheid te gaan leren
  • Ze kunnen het kind zelfvertrouwen geven dat het de vaardigheid kan leren door het kind voor te houden dat zij vertrouwen in hem hebben.
  • Ze kunnen het kind bewonderen wanneer het vooruitgaat of zijn vaardigheden laat zien.
  • Ze kunnen het kind weer op het goede spoor helpen wanneer het een vaardigheid tijdelijk vergeet of kwijt is.
  • Ze kunnen de vreugde delen van het kind wanneer het succes heeft of vooruitgaat.

Supporters betekenen veel voor je kind. Kinderen zijn meer gemotiveerd om een vaardigheid te leren wanneer zij weten dat er mensen zijn die graag willen horen dat ze vooruit zijn gegaan en die ervan uitgaan dat het hun zal lukken.

Samen met je kind ga je alle mensen in zijn omgeving langs. Je start dichtbij huis en bekijkt samen alle plekken waar je kind zijn vaardigheid gaat oefenen. Onder supporters horen ook zeker de klasgenoten en vrienden van je kind. 

Wordt vervolgd!

Dit was het voor nu. In mijn volgende blog schrijf ik over de laatste vijf stappen. Heb je nog vragen dan hoor ik het graag!

De laatste vijf stappen Contact opnemen

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van mediaopvoeding en opvoeden met de natuur. Er worden regelmatig nieuwe blogs online gezet die ook op Facebook, LinkedIn en Instagram geplaatst worden.

Eens per maand (met ingang van september 2019) stuur ik een nieuwsbrief met daarin de nieuwste blogs en exclusieve informatie voor nieuwsbrief abbonees.