Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Vrijheid in de (media)opvoeding

Media en vrijheid wat heeft dat met elkaar te maken? Kinderen spenderen een groot deel van hun leven onder het toezicht van volwassenen, dat vinden we belangrijk om alle risico’s in te dekken en te voorkomen. De keerzijde is dat kinderen minder vrijheid ervaren en het wél heel fijn vinden om vrijheid te ervaren.

Vrijheid, autonomie, geeft ruimte voor creativiteit, zelf oplossingen bedenken, uitdagingen aangaan, sociale vaardigheden vergroten en zo kan ik nog veel meer op noemen. Als kinderen niet belemmerd worden door grenzen die bepaald zijn door volwassenen kunnen zij zich veel vrijer voelen. Ze klimmen hoger in de boom, dan wij gevoelsmatig zouden willen of ze zeggen soms dingen tegen elkaar die heel lomp, onaardig klinken.

Wat hebben media en vrijheid met elkaar te maken?

Het blijkt dat kinderen tijdens het gamen en andere onlineactiviteiten meer vrijheid ervaren. Ouders gaan er vanuit dat wanneer hun kind achter het scherm zit er zich geen/minder gevaarlijke situaties kunnen voordoen en daardoor bemoeien ouders zich er minder mee én ik kan me voorstellen dat het ook komt omdat ouders al die nieuwe technologieën moeilijk kunnen bijhouden.
Tijdens onlineactiviteiten zijn kinderen constant bezig met zelf keuzes maken en er zijn geen volwassen die hen op de vingers kijken. Dat is ook een van de reden dat kinderen erg graag achter hun scherm zitten. 

Kinderen meer vrijheid laten ervaren

De vrijheid van kinderen wordt beperkt door de grenzen die gesteld worden door volwassenen. De grenzen die ik bedoel zijn de grenzen die volwassenen gebruiken om te voorkomen dat er mogelijke risicovolle situaties plaatsvinden. Grenzen die wij aanhouden om te kunnen controleren dat er écht niets kan gebeuren, zoals dat er op sommige plekken de regel is dat kinderen niet in bomen mogen klimmen.

Het is absoluut belangrijk dat er bepaalde grenzen zijn die ervoor zorgen dat de situatie veilig is voor je kind. Daarom neem ik tijdens mijn werk met kinderen de volgende regel altijd als uitgangspunt: We laten elkaar, alles om ons heen en de natuur in hun waarde. Om daarvoor te zorgen moeten er bepaalde grenzen gesteld worden.
Er zijn grenzen die je inzet omdat het jou niet uitkomt, zoals het inperken van een knutselactiviteit omdat er daarna meer moet worden opgeruimd. Het is ook niet de bedoeling dat je als opvoeder je eigen grenzen voorbij loopt, maar kijk eens samen met je kind(eren) hoe je dit anders kunt oplossen. Als je uitlegt waarom je iets liever niet hebt, wil je kind vast wel (meer) helpen met opruimen bijvoorbeeld. Neem hier de tijd, rust en het geduld voor en dat is soms een hele opgave. Ik stel af en toe ook grenzen waarvan ik dan later denk, dat had ik anders kunnen doen.

Als je je nog meer wilt verdiepen in deze manier van opvoeden, dan raad ik de podcast What Every Parent Should Know van DJ Chatterjee met Philippa Perry aan!

Heb je nog vragen dat kun je mij altijd een whatsappje of mailtje sturen óf even bellen.

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.