Natuurkind maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk mijn privacy statement

Akkoord

  

  

  

  

  

Waarom coachen in de natuur?

Een wandelcoach of natuurcoach coacht in en met de natuur. Ik doe dit omdat het voor mij een toegevoegde waarde heeft bij het coachen van ouders. Er blijkt steeds vaker uit onderzoek wat de kracht van de natuur is. In dit artikel vertel ik jullie meer over het effect van coachen in de natuur en waarom jij er baat bij hebt.

Coaching in de natuur heeft veel voordelen en sinds een aantal jaar zijn deze voordelen ook wetenschappelijk bewezen. Agnes van den Berg (2001 & 2004) heeft onderzocht wat het effect is van de natuur op mensen. De natuur verminderd stress waardoor er meer ruimte ontstaat in het hoofd om rustig na te denken. Zodra we in een groene omgeving zijn verminderen de lichamelijke klachten van stress. De hartslag en de bloeddruk dalen en onze spieren ontspannen. Het blijkt ook dat meer groen in een stad betekent dat mensen zich gezonder voelen en minder vaak een huisarts bezoeken. Angststoornissen, depressie en andere gezondheidsproblemen komen minder vaak voor in groene omgevingen. 

De natuur ontspant en maakt moedig.

Uit onderzoek van Terry Hartig en Henk Staats (2009) blijkt dat mensen zich beter kunnen concentreren als ze vaak in een groene omgeving zijn. Ook hebben ze positievere stemmingen en minder last van agressieve gevoelens. Mensen denken helder, voelen zich zelfstandiger en bovendien opgenomen in het grotere geheel. Hierdoor zijn mensen in staat om complexe beslissingen te nemen. Ook neemt de zelfdiscipline van mensen toe als ze in een groene omgeving zijn: ze doen sneller wat is afgesproken en beheersen beter hun impulsen. 

Deze effecten zijn goed bruikbaar voor het coachen van ouders. Ouders lopen al langer met een vraag rond en het is tot nu toe niet gelukt om zelf een oplossing te vinden. Ze komen bij mij en willen hier graag samen met mij naar kijken. Als coach ben ik er om de situatie helder te krijgen, nieuwe invalshoeken te belichten om zo een oplossing te vinden die bij de ouder past. De natuur helpt hierbij doordat de ouder zich kan ontspannen, helderder kan denken, zich zelfstandig voelt, meer zelfstandigheid ervaart en hun zelfdiscipline toe neemt. De natuur zorgt er ook voor dat mensen ergens voor in actie komen, zelfs als ze dat eerst niet durfden. Hier maak ik graag gebruik van in mijn coaching.

Wandel je wijzer

Dus ga er op uit en wandel je wijzer. Ga samen met een vriend of een coach en geniet van elkaar en de natuur om je heen. Je hoeft natuurlijk niet gelijk midden op de Veluwe te gaan wandelen. In een park vlakbij huis of langs het water, er zijn genoeg plekken waar de omgeving groen is.

Blogoverzicht Kennis maken

Handige tips en verdieping

Op mijn blogpagina vind je handige tips en verdieping op het gebied van opvoeden, leven met de natuur en het ervaren van vrijheid en balans in je leven. Ik zet maandelijks nieuwe blogs online die ik ook op Facebook en Instagram deel.

Eens per maand stuur ik een inspiratiemail.